Αρνητικός πληθωρισμός στοιχειώνει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την ευρωζώνη

Σε αρνητικό πληθωρισμό βρέθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας η ΕΚΤ να τονώσει τις τιμές στη νομισματική ένωση.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,1%, ελαφρώς καλύτερα από το -0,2% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Κύριο «βαρίδι», για μία ακόμα φορά, ήταν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια, οι οποίες μειώθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με τον Μάιο του 2015.

Και ο δομικός πληθωρισμός όμως, που δεν συνυπολογίζει ευμετάβλητες κατηγορίες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, διαμορφώθηκε στο χαμηλό 0,8%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για σχεδόν 2% εδώ και τρία χρόνια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εξαπολύσει η Ευρωτράπεζα δεν έχει ακόμα τονώσει το επίπεδο των τιμών.

Από τις αρχές του 2016, μόνο ο Ιανουάριος συνοδεύτηκε από θετικό πληθωρισμό, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους μήνες οι τιμές πέφτουν ή μένουν στάσιμες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη ώστε να εξετάσει τη νομισματική πολιτική, όμως δεν υπάρχουν προσδοκίες για αλλαγή στα βασικά επιτόκια, που ήδη έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά.

Η παραμονή της ευρωζώνης σε αρνητικό πληθωρισμό καταδεικνύει ότι το κοινό νόμισμα διατρέχει ακόμα κίνδυνο αποπληθωρισμού, παρά τον αγώνα της ΕΚΤ.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο οικονομικό φαινόμενο όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένοντας διαρκώς περαιτέρω μείωση των τιμών, αναβάλλουν επ’ αόριστον τις δαπάνες τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραλύει η αγορά και η πραγματική οικονομία.

Είναι επίσης ανατροφοδοτούμενο φαινόμενο, που στην πράξη αυξάνει το πραγματικό χρέος και πλήττει την απασχόληση.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης