ESM: Μόνο αφού υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα εκταμιεύεται η δόση για την Ελλάδα

Η πρώτη υποδόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα «εφαρμόσει πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα» της πρώτης αξιολόγησης, αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Το σημείωμα του Μηχανισμού έρχεται τη στιγμή που μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών αναφορικά με ορισμένα κενά που βλέπουν οι δανειστές στα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Οι διαφορές αφορούν, μεταξύ άλλων, το ΕΚΑΣ και το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σε επιστολή που έχει στείλει στους πιστωτές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει ότι είναι δύσκολο για την ελληνική Βουλή να περάσει τις αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί, επικαλούμενος πολιτικές δυσκολίες μετά τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Για τις επόμενες υποδόσεις, συνολικού ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, ο ESM υπενθυμίζει την απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα θα αποδεσμευτούν εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει ορισμένα ορόσημα.

Τα εν λόγω προαπαιτούμενα συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις, τη διοίκηση των τραπεζών, την πολιτική ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο.

Αναλυτικά το σημείωμα του ESM, που περιγράφει τη συμφωνία του Eurogroup, ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr