Αξιολόγηση: Ουρές με πολλά ποδάρια - Επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Τροποποιήσεις σε κόκκινα δάνεια, ΕΚΑΣ, αποκρατικοποιήσεις, ΑΔΜΗΕ, και ειδικά μισθολόγια, συγκαταλέγονται μεταξύ των λεγόμενων «ουρών» της αξιολόγησης που αξιώνουν οι θεσμοί. Οι αλλαγές λειτουργούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, με τις διαφορές να είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές που φαινόταν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς τους πιστωτές στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικές πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις. Παράλληλα, στα ειδικά μισθολόγια υπάρχει η «κόκκινη γραμμή» του Πάνου Καμμένου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή, του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισι (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρνείται να αποσύρει την διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως 31ης Δεκεμβρίου 2016 και επιμένει στην διατήρηση της.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά η ελληνική πρόταση.

Οι θεσμοί «στυλώνουν»
όμως τα πόδια και στο θέμα του ΕΚΑΣ, εμμένοντας στην αναδρομική περικοπή.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε να πάρει πίσω την διάταξη για τις μειωμένες εισφορές στους νέους επαγγελματίες όσο και την κατάργηση του ευνοϊκού ασφαλιστικού καθεστώτος για τις μικρές επιχειρήσεις στα χωριά έως 2.000 κατοίκους.

Το Σάββατο, στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση και αποφασίσθηκε την επόμενη εβδομάδα να κατατεθούν, εφόσον χρειαστεί, τροπολογίες σε νομοσχέδιο. Μάλιστα, στο Μαξίμου ότι τέθηκε στο τραπέζι και η λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη νομοθέτηση των αλλαγών.

Σημειώνεται ότι η Καθημερινή αναφέρει ότι στελευταίο Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε έντονη δυσφορία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν –με την κατηγορία, μάλιστα, της απιστίας– οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Παρά, όμως, τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσακαλώτου, το θέμα δεν επιλύθηκε, και την ερχόμενη Παρασκευή οι εμπειρογνώμονες καλούνται να καταθέσουν στα δικαστήρια.
Πηγή: skai.gr