Κλείσιμο

Βόλφγκανγκ Μίνχαου: Στο Eurogroup έδωσαν απλώς μια υπόσχεση για το χρέος

«Δεν λύθηκε το ζήτημα του χρέους, μια απλή υπόσχεση για το μέλλον δόθηκε στο Eurogroup» λέει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, αρθρογράφος ευρωπαϊκών θεμάτων των Financial Times σε συνέντευξή του στην «Κ». «Έδωσαν στην Ελλάδα λεφτά, οπότε, για φέτος τουλάχιστον, δεν τίθεται θέμα Grexit. Αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί» τονίζει μεταξύ άλλων.

Για τον Γερμανό αναλυτή, μόνο το ΔΝΤ αποτιμά ρεαλιστικά την ελληνική κατάσταση. Αν παραμείνει, όπως φαίνεται, στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει προοπτική μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017 να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι την πραγματικότητα και να μειώσουν τους ανέφικτους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα;

«Υποπτεύομαι πως έτσι είναι. Ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι ιδεολογικός. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο ο ESM να δανείζει την Ελλάδα επί ζημία, κάτι που θα απαιτούσε την έγκριση της Bundestag. Για όσο διάστημα δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο κοινοβούλιο, θα επιμένει σε αυτές τις εξωπραγματικές παραδοχές για τα πλεονάσματα – και ακόμα πιο εξωπραγματικές, αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ.
Πηγή: H Kαθημερινή - Γιάννης Παλαιολόγος