Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει ακόμα δουλειά να κάνει (upd)

Η Ελλάδα έχει ακόμα δουλειά να κάνει, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι ελληνικές Αρχές έχουν κοιτάξει μπροστά, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες δουλειές να γίνουν», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ,

Σημείωσε πως το Ταμείο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους πάνω στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά και στο επίπεδο ελάφρυνσης χρέους που χρειάζεται η χώρα μας ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι κατά τη σύνοδο του G7 δεν έγινε καμία συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, συζήτηση που όλοι ήθελαν να αποφύγουν με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να συμπλήρωσε πως θέλει να δει εν τέλει την Ελλάδα να λαμβάνει χρηματοδοτική βοήθεια, όμως, όπως αποσαφήνισε, ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ποιόν τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η απόφαση του Ταμείου αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους, αφού εκπονήσει νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Η δήλωση Λαγκάρντ έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης διαφωνίας μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων εταίρων όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χάσμα που παραμένει παρά το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.

Το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως περιμένει από τους Ευρωπαίους να ποσοτικοποιήσουν παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος που ενδεχομένως θα γίνουν μετά το 2018, δίνοντας σαφείς διαστάσεις σε μέτρα όπως η επιμήκυνση των δανείων στήριξης και η παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές.

Τα εν λόγω μέτρα θεωρούνται κρίσιμα από την πλευρά του ΔΝΤ, όμως είναι πολιτικά ευαίσθητα για τους ευρωπαίους εταίρους. Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει μεν τα εν λόγω μέτρα, όμως δεν περιλαμβάνει κανέναν αριθμό. «Συμφωνούμε με κάθε γράμμα της ανακοίνωσης του Eurogroup», απάντησε εμμέσως την Πέμπτη η Κομισιόν στο ΔΝΤ.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ έχει καταστήσει πάντως σαφές ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, την οποία θέλουν οι Ευρωπαίοι, θα κριθεί ακριβώς από τα μεγέθη και τη σαφήνεια που θα δώσουν οι εταίροι.
Πηγή: skai.gr