«Φτώχυναν» κατά 25 δισ. ευρώ οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί

Έπειτα από αρκετές χρονιές συνεχούς αύξησης της περιουσίας τους, οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί, στους οποίους συγκαταλέγονται μερικές δεκάδες δισεκατομμυριούχοι, φαίνεται εφέτος να «φτωχαίνουν», σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει στο νέο τεύχος του το αυστριακό οικονομικό περιοδικό "Τρεντ", στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνάς του "Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού, η συνολική περιουσία αυτών των 100 πλουσιότερων κατοίκων της μικρής χώρας των Αλπεων, φέρεται να έχει «συρρικνωθεί» το 2016 στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία ανερχόταν πέρυσι, ενώ από τα 145 φετινά δισεκατομμύρια περίπου τα 78 δισεκατομμύρια διαθέτουν οι δέκα πλουσιότεροι από τους 100 της έρευνας.

Στην κορυφή του καταλόγου του "Τρεντ" εξακολουθεί πάντα να βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, της οποίας όμως η περιουσία μειώθηκε δραστικά, εξαιτίας του σκανδάλου στην αυτοκινητοβιομηχανία "Φόλκσβαγκεν" στην οποία η οικογένεια είναι κύριος μέτοχος, και να ανέρχεται πλέον σε 35,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η οικογένεια διευκρινίζει, όπως γράφει το περιοδικό, πως δεν της ανήκει ολόκληρη η περιουσία καθώς πρόκειται και για διάφορα ιδρύματα.

Ακολουθεί στον κατάλογο, ως δεύτερος πλουσιότερος πολίτης στην Αυστρία με αρκετά όμως μεγάλη απόσταση από τους Πόρσε-Πίεχ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Ρεντ-Μπουλ", Ντίτριχ Μάτεσιτς με 8,25 δισεκατομμύρια, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 7,35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην έβδομη θέση του καταλόγου εμφανίζεται, με περιουσία 4,15 δισεκατομμύρια ευρώ , το όνομα του Αυστρο-Καναδού εκκεντρικού επιχειρηματία και επίδοξου νέου πολιτικού Φρανκ Στρόναχ.

Το νεόκοπο νεοφιλελεύθερο κόμμα του, με την επωνυμία "Ομάδα Στρόναχ", είχε αποσπάσει στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 ποσοστό 5,7%, αλλά εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται υπό διάλυση, με τους περισσότερους βουλευτές του να έχουν μεταπηδήσει σε άλλα κόμματα.
Πηγή: skai.gr