Κλείσιμο

Ντομπρόφσκις: Ελπίδες για συμφωνία επί της αρχής, και βλέπουμε για δόση

Προσεκτικές δηλώσεις σχετικά με το αν το σημερινό Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Ντομπρόφσκις εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα επιτευχθεί συμφωνία «επί της αρχής» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τόνισε όμως ότι η αποδέσμευση των χρημάτων θα γίνει μόνο μετά από «πλήρη» έλεγχο των μέτρων που νομοθέτησε η Αθήνα με το πολυνομοσχέδιο της Κυριακής.

Σημείωσε ακόμα πως στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα του χρέους και οι δυνατότητες ελάφρυνσής του, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με την «πλήρη συμμετοχή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Euro-working Group που συνεδρίασε χθες εισηγήθηκε εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα DieWelt μετέδιδε ότιοΟ γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να καθυστερήσει την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, έως ότου να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολιτικά κρίσιμη για τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όμως το χάσμα μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους παραμένει αγεφύρωτο.

Στην προκαταρκτική του έκθεση για το ελληνικό χρέος, που δημοσιεύτηκε λιγότερο από 24 ώρες πριν το σημερινό Eurogroup, το Ταμείο καλεί τους Ευρωπαίους να αναδιαρθρώσουν άμεσα το ελληνικό χρέος, πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, και τους ζητά παράλληλα να μη θέσουν νέες προϋποθέσεις που θα υπερβαίνουν τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης για έως 30 χρόνια, αλλά και για επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές κατά έως 20 χρόνια. Επιπλέον, το ΔΝΤ ζητά «κλείδωμα» των επιτοκίων στο 1,5% ή χαμηλότερα, τουλάχιστον έως το 2040.

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι εταίροι προτιμούν να μεταθέσουν τις αποφάσεις για τυχόν επιμηκύνσεις για μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018. Για την περίοδο του προγράμματος εξετάζουν παρεμβάσεις που είναι πιο εύκολες πολιτικά, όπως η εξαγορά δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από το ΔΝΤ ή κατά το πρώτο Μνημόνιο. Τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να λάβουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής


Πηγή: skai.gr