Αξιολόγηση και χρέος στο κρίσιμο Eurogroup

Το ζήτημα του χρέους παραμένει ανοιχτό σε τεχνικό επίπεδο, ενώ η συζήτηση μεταφέρεται πλέον στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Τρίτης.

Θετικό ήταν το κλίμα το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Euro Working Group, για να προετοιμάσει την τελική εισήγηση στους υπουργούς. Ωστόσο, στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις έκαναν λόγο για μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το ΔΝΤ δημοσίευσε την επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας, αναφέροντας στην έκθεσή του -μεταξύ άλλων- ότι η ελάφρυνση πρέπει να γίνει πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Το ΔΝΤ επέμεινε στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και «παγώματος» των επιτοκίων.
Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. 
Πηγή: skai.gr