Moody's - Κίνα: Δημοσιονομική βελτίωση των τοπικών κυβερνήσεων το '16

Η δημοσιονομική θέση των τοπικών κυβερνήσεων θα βελτιωθεί πιθανότατα το 2016, χάρη στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων και των μακροοικονομικών μεγεθών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα των τοπικών κυβερνήσεων αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αγορές ακινήτων
σταθεροποιούνται σε πολλές επαρχίες, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές των κατοικιών και τις πωλήσεις γης και αποτελώντας μεγάλη πηγή εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις, σημείωσε ο Moody's.

Οι 22 από τις 31 περιφέρειες της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο αυξήσεις σε ετήσια βάση όσον αφορά στην κατασκευή κατοικιών και εμπορικών ακινήτων.

Η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας, ως αποτέλεσμα των νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, θα ενισχύσει επίσης τα δημόσια έσοδα, ανέφερε ο Moody's.

Υπενθυμίζεται πως το κινεζικό ΑΕΠ μειώθηκε στο 6,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, εν μέσω υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας και μείωσης του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων σε ακίνητα.
Πηγή: skai.gr