Σόιμπλε: Απαράλλαχτη η θέση της Γερμανίας για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ

«Η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει» διεμήνυσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, επισήμανε ωστόσο ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία «πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις» και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στην αυριανή (Τρίτη) συνεδρίαση του Eurogroup τόσο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αλλά δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στο να ανοίξει άμεση συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως διαρρέται από το Βερολίνο, υπάρχει σκέψη για νέο Eurogroup στις αρχές Ιουνίου για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε από την πλευρά της η κ. Τίσενχάουζεν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».

Όσον αφορά δε το πώς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ενώ το ΔΝΤ επιμένει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του ζήτησε υπομονή μέχρι το αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία. «Δεν μπορώ εδώ να προκαταλάβω την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά αυτό που είπα σε ό,τι αφορά τη θέση μας για πιθανή ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ και τη δήλωση του υπουργού το Σαββατοκύριακο. Όλοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο», δήλωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το ύψος της επόμενης δανειακής δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αντικείμενο πολλών αναφορών στα ΜΜΕ, η κ. Τισενχάουζεν επισήμανε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς. «Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορές για λιγότερο ή περισσότερο δεν έχουν βάση. Σίγουρα υπάρχουν ιδέες, αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Είμαστε ακόμη στη φάση της πρώτης αξιολόγησης. Αύριο είναι η κεντρική συνάντηση, όλα τα άλλα ερωτήματα τίθενται μετά», τόνισε, ενώ αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψήφισε χθες η Αθήνα και το αν επαρκούν. «Δεν εναπόκειται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή στη γερμανική κυβέρνηση να αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών βημάτων στην Ελλάδα. Αυτό το κάνουν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε η ψήφιση στη Βουλή χθες το βράδυ. Είμαι σίγουρη ότι αύριο στο Eurogroup θα κατατεθεί από τους θεσμούς μια έκθεση για το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παρακαλώ να την περιμένουμε», κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει υπόψη της την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. 

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα εξέφρασε νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr