Κομισιόν: H ψήφιση των προαπαιτουμένων θα ληφθεί υπόψη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει υπόψη της την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα υπογράμμισε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Η Κομισιόν συνεισφέρει ενεργά στις προετοιμασίες του Eurogroup. Λάβαμε υπόψη μας την ψήφο των προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα, θα εξετάσουμε τη νομοθεσία (σ.σ που ψηφίστηκε), και θα εισηγηθούμε σχετικά στο Eurogroup» ανέφερε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος της Επιτροπής.

Το EuroWorking Group (ΕWG), που συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να εισηγηθεί θετικά προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
 
Μετά την επικύρωση
του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, το EWG αναμένεται να διαπιστώσει, και τυπικά πλέον, την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο EWG το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), ωστόσο η τελική μορφή της έκθεσης αυτής θα κατατεθεί μετά το Eurogroup.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται σχετικό προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να λάβει 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά τα κεφάλαια, εξηγεί το Bloomberg, θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, περιλαμβανομένης της καταβολής της δόσης 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα κληθεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Η Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επί μια δεκαετία, το οποίο θα μειωθεί σταδιακά στο 1,5% το 2040.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσπαθούν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο θα ξεκλειδώσει την πολυπόθητη βοήθεια. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει επίσης το δρόμο ώστε η Ελλάδα να διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του χρέους» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στην έκθεση προόδου της Επιτροπής αναφέρεται ότι υπάρχει μαξιλάρι 23 δισεκ. ευρώ εξαιτίας της μη χρήσης τους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως φαίνεται, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του Ταμείου.

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα εξέφρασε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ