Έντονες αντιδράσεις των εργοδοτικών φορέων και των ΟΤΑ για τους φόρους

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργοδοτικών φορέων και κοινωνικών φορέων, και των ΟΤΑ, για τους νέους φόρους που φέρνει το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες Κυριακή στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των φορέων δηλώνουν ότι η υπερφορολόγηση θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία οδηγώντας σε λιγότερα δημόσια έσοδα.

Ειδικότερα, σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) Βασίλης Κορκίδης κάνοντας λόγο για «υποταγή» στους πιστωτές.

«Την ευθύνη της υποταγής την έχει η κυβέρνηση... Υπάρχει υπερφορολόγηση που ξεπερνά τα όρια της οικονομικής φαντασίας, τιμωρείται ο νοικοκύρης για άλλη μια φορά και καλείται να γίνει ασυνεπής» σημείωσε. «Οι κ. Σόιμπλε και Μοσκοβισί πήραν ό,τι ήθελαν» δήλωσε δε ο κ. Κορκίδης.

«Μείωσαν και τα πρόστιμα της φοροδιαφυγής, τον άλλο μπορεί να τον συμφέρει πλέον να φοροδιαφύγει» ανέφερε δε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μαζί με τη δημόσια περιούσια εκχωρήθηκε και η ιδιωτική ακίνητη περιούσια του ελληνικού λαού μέσω του νέου ΕΝΦΙΑ» τόνισε στον σταθμό μας ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Στράτος Παραδιάς.

«Τα μέτρα που επιβάλλονται είναι συντριπτικά και επιβάλλουν οιονεί δουλοπαροικία» πρόσθεσε ο κ. Παραδιάς. «Επιβαρύνονται αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν γιατί κανείς δεν αγοράζει» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Δεν θα εισπράξει τα αναμενόμενα η κυβέρνηση γιατί μειώνεται η κατανάλωση, σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων) Γιώργος Ασμάτογλου. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, με την αύξηση του ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) η αμόλυβδη θα φτάσει τα 1,80 ευρώ με τις σημερινές πετρελαίου, ενώ αν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου η αμόλυβδη θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

«Δεν είναι σωστός ο φόρος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ‘’φορολογήστε κάτι άλλο’’, γιατί όλα τα άλλα έχουν φορολογηθεί...» παρατήρησε για τον φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων Δημήτρης Πετρόπουλος. «Παρόμοιος φόρος στο άτμισμα έχει επιβληθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης» εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος.

«Υπάρχει ένα θέμα με την αύξηση του ΦΠΑ» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος. Ο κ. Φαρούπος ζήτησε από την Πολιτεία αντισταθμιστικά οφέλη για τους φόρους που καταβάλλουν οι νησιώτες.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας