Σόιμπλε: Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά όχι σε αυτό το Eurogroup

«Ο Σόιμπλε υπολογίζει σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Bild» που αναφέρεται στην αισιοδοξία που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επικείμενη συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας, η οποία ωστόσο ίσως να μην είναι εφικτή στο Eurogroup της Τρίτης, καθώς θα απουσιάζει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Επειτα από συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, ο κ. Σόιμπλε υποβάθμισε τις διαφορές που τον χωρίζουν από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. «Κατά την συνομιλία με την κυρία Λαγκάρντ δεν διευθέτησα κάποιες διαφορές διότι δεν είχα διαφορές μαζί της», δήλωσε ο ίδιος από την Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, η Άνγκελα Μέρκελ έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κλείσει το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, πριν τη Συνοδό Κορυφής του G7.

Τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πολιτικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, η κ. Μέρκελ φέρεται να είναι αποφασισμένη να αποφύγει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών της να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πίεση και τις νουθεσίες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής του G7 την επόμενη εβδομάδα.

Το ΔΝΤ ζητεί να οριστούν από νωρίς οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους από τις οποίες εξαρτά την συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Ο Σόιμπλε όμως είχε τονίσει επανειλημμένα ότι συγκεκριμένοι αριθμοί θα συζητηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, μόνο εφόσον είναι απαραίτητο», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο κ. Σόιμπλε είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ήδη την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ: «Παραμένω αισιόδοξος ότι θα ισχύσει αυτό που είπα: δεν θα μπούμε σε νέα κρίση στην Ελλάδα και για την Ελλάδα και θα καταλήξουμε σε ένα λογικό αποτέλεσμα», είχε δηλώσει, ενώ είχε εμφανιστεί πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο γ' πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, καταλήγει η εφημερίδα.
Πηγή: skai.gr