Κλείσιμο

«Βαρομετρικό χαμηλό» τουριστικών επιχειρήσεων – κυβέρνησης

Το «βαρομετρικό χαμηλό» που επικρατεί μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων –και όχι μόνο- και της κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά μέτρα κατέδειξε η χθεσινή (Πέμπτη) γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός. Αιχμή των αντιδράσεων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη για το πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση το τρέχον έτος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης προειδοποίησε την Πέμπτη για τον κίνδυνο να ανατραπούν οι θετικές προβλέψεις και το 2016 η τουριστική κίνηση να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εξαιτίας των μέτρων που επιβαρύνουν το τουριστικό προϊόν, όπως το τέλος διανυκτέρευσης, η αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων.

«Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως. Εκτιμήσαμε 1,5 εκατομμύριο περισσότερες αφίξεις στα 25 εκατομμύρια συν 2,5 εκατομμύρια από κρουαζιέρα. Και έσοδα στα 15 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 800 εκατομμύρια σε σχέση με το 2015. Δυστυχώς όμως, για τους λόγους που προανέφερα, ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Τις συνέπειες από
την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα εισιτήρια υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας επισήμανε ότι «η χώρα χρειάζεται άμεσα ξένες ιδιωτικές επενδύσεις και η φορολογική πολιτική δεν πρέπει να συνιστά αντικίνητρο.»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ο τουρισμός θα κινηθεί ανοδικά και πως για να κλείσει η αξιολόγηση οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό «πρέπει να μοιραστούν το βάρος.»

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως οι δανειστές επέμεναν για εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης από φέτος, όμως η κυβέρνηση κατόρθωσε να μεταθέσει την εφαρμογή του κατά δύο χρόνια.

«Ο τουρισμός δεν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου αναφέρουν αύξηση 10% των επισκεπτών στο α' τετράμηνο. Σας καλώ μάλιστα να βάλουμε ένα στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά φέτος και είμαι βέβαιος πως θα χαρείτε πολύ να το χάσετε», τόνισε δε απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

«Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για δείπνο με θέα Ακρόπολη, εάν υπάρξει νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2016, ισχύει. Θα κάνω ότι μπορώ για να το χάσω» απάντησε ο Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Οι αντοχές του τουρισμού δοκιμάζονται. Ο τομέας δεν μπορεί να στηρίζει το ΑΕΠ υπερφορολογημένος, στο έλεος αθέμιτου ανταγωνισμού!» σχολίασε από πλευράς του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος.
Πηγή: skai.gr