Άμεσο άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος ζητά από τους ευρωπαίους το ΔΝΤ (upd)

Άμεση έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», τονίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 πρέπει να μειωθεί δραστικά.

Με επιστολή που έστειλε
το βράδυ της Πέμπτης στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει ότι στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους, κι όχι το ένα μετά το άλλο όπως γενικά θέλουν οι εταίροι. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας περιλαμβάνει για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά για το τι θα εξεταστεί.

Η κ. Λαγκάρντ αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι διαφορετικά το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο, εξέλιξη που θα ήταν πολιτικά μεγάλο πρόβλημα για το Βερολίνο και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Το Ταμείο έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τη γραμμή που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όμως η κ. Λαγκάρντ φαίνεται στην ουσία να ζητά λιγότερη λιτότητα, ώστε η προσαρμογή να είναι βιώσιμη. Προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η επίτευξη του «υψηλού στόχου» του 3,5% θα είναι «όχι μόνο πολύ δύσκολη αλλά πιθανώς αντιπαραγωγική» αν η προσαρμογή στηριχθεί μόνο στη συνταγή αύξησης φόρων και περικοπής δαπανών.

Η κ. Λαγκάρντ τονίζει ξεκάθαρα ότι ο στόχος πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 πρέπει να μειωθεί δραστικά, από το 3,5% του ΑΕΠ που θέλει η Ευρώπη στο 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση Τόμσεν - Βελκουλέσκου που δημοσίευσαν πριν λίγες εβδομάδες τα WikiLeaks οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι ο στόχος για το 2018 θα πρέπει να μειωθεί ιδανικά στο 1,5% του ΑΕΠ, ή συμβιβαστικά στο 2,5%.

Στο μέτωπο των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ η κ. Λαγκάρντ απορρίπτει την ελληνική αντιπρόταση για αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (τον αποκαλούμενο «κόφτη»), και επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ υπεραμύνεται του ρόλου του Ταμείου στη διαπραγμάτευση και στα ελληνικά προγράμματα στήριξης. Επισημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν «οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα», και συνεπώς οι κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι υπαίτιο για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: skai.gr