Σε χαμηλό 3,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη υπό τη σκιά νέων μέτρων

Σε χαμηλό τρεισήμισι ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε επί της ουσίας αμετάβλητος, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών καταγράφει σημαντική επίδραση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, λόγω της παρατεταμένης περιόδου αναμονής όπου βρίσκεται η οικονομία λόγω του μη κλεισίματος της αξιολόγησης.

Αν και τα επερχόμενα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, ο ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι «είναι κυρίως η προεξόφλησή τους» που επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα «τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».

Αναλυτικότερα:

- Στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αμβλύνονται ελαφρά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται ήπια.

- Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνονται, ενώ στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο δεν μεταβάλλεται και παραμένει αρνητικό.

- Στο λιανικό εμπόριο, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή.

- Στις κατασκευές, η χειροτέρευση του κλίματος εκπορεύεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και από την πτώση του δείκτη απασχόλησης κυρίως στις ιδιωτικές κατασκευές.

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση όλων των επιμέρους δεικτών, ήτοι από τη χειροτέρευση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο, την οικονομική κατάσταση της χώρας, την πρόθεση για αποταμίευση και την εξέλιξη της ανεργίας.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr