Απόσυρση του 500ευρου συζητά η ΕΚΤ

Το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ εξετάζει σήμερα Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ευρωτράπεζα θα σταματήσει να τυπώνει νέες σειρές χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, ενώ τα χαρτονομίσματα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά θα αποσυρθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Αστυνομικές Αρχές σε πολλές χώρες της Ευρώπης εκτιμούν ότι χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας αποτελούν ιδανικό εργαλείο για εγκληματίες και τρομοκράτες, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν με ευκολία μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά.

Χωρίς το 500ευρώ, θα είναι φυσικά πιο δύσκολο να μεταφέρονται ή να αποθηκεύονται χρήματα από εγκληματικές οργανώσεις, καθώς οι κακοποιοί θα πρέπει να μετακινούν πολύ περισσότερα χαρτονομίσματα.

Το ζήτημα έχει ωστόσο προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου σημαντικό μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών βρίσκεται σε μετρητά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, περίπου το 40% των χρημάτων ενός γερμανικού νοικοκυριού βρίσκεται σε καταθέσεις ή μετρητά.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν εικασίες ότι με την απόσυρση του 500ευρου η ΕΚΤ θέλει να αποδυναμώσει την τάση των νοικοκυριών να αποταμιεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά «κάτω από τα στρώματα». Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τονωθούν η κατανάλωση και ο αναιμικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και της «Wall Street Journal», ακόμα κι αν η ΕΚΤ αποφασίσει να θέσει τέλος στα 500ευρώ, τα υφιστάμενα ροζ χαρτονομίσματα θα διατηρήσουν την αξία τους και θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά.

Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να τα παραδώσουν στα γραφεία κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη και να αποζημιωθούν.
Πηγή: skai.gr