«Λίγες ελπίδες» για τελική συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου

Το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα οδηγήσει σε άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και σε εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης για την Ελλάδα, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας.

Οι πηγές σημείωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εφεδρικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές και για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας προχωρούν με αργούς ρυθμούς, και συνεπώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.

«Υπάρχει αργή πρόοδος», είπε μία από τις πηγές, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν «κάποιες εβδομάδες» περαιτέρω συζητήσεων προτού Αθήνα και θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό η αξιολόγηση να έχει κλείσει πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας στην Ε.Ε., που θα λάβει χώρα στις 23 Ιουνίου, ώστε να αποφευχθεί μία ατμόσφαιρα κρίσης.

Βασικό «αγκάθι», δήλωσε ή πηγή, είναι το πακέτο των εφεδρικών μέτρων που ζητούν οι θεσμοί και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν πετυχαίνει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Το Μνημόνιο προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018, στόχος που θεωρείται εφικτός από την Κομισιόν, αλλά δεν θεωρείται επιτεύξιμος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δεύτερη πηγή επισήμανε στο Reuters ότι ο περισσότερος χρόνος στη διαπραγμάτευση θα χρειαστεί ώστε να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στους θεσμούς για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει θέσει την ελάφρυνση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τη στιγμή όμως που η Γερμανία αντιτείνει ότι το δημόσιο χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Σημειώνεται πάντως πως και ελληνικές κυβερνητικές πηγές έχουν ήδη τονίσει ότι θα χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση.
Πηγή: skai.gr