Κρίσιμη εβδομάδα για τη διαπραγμάτευση εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου

Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τη διαπραγμάτευση, εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου, το οποίο πάντως δεν αναμένεται να είναι το καθοριστικό, καθώς όπως έχουν ήδη τονίσει και κυβερνητικές πηγές θα χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση για να κλείσει η αξιολόγηση.

Αύριο εν τω μεταξύ θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, ενώ την Τετάρτη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ πιθανότατα θα συναντηθεί με τους κύριους Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν καθώς και με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.

Αγκάθι στη διαπραγμάτευση είναι τα προληπτικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ να λάβει η Αθήνα, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.

Κυβερνητικές πήγες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή λίστα προληπτικών μέτρων.

Οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση αναζητούν συμβιβαστική λύση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στελέχη με γνώση των συζητήσεων δεν αποκλείουν αυτή η συμβιβαστική λύση να περιλαμβάνει την λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών που προτείνει η Αθήνα αλλά η κυβέρνηση να πρέπει να προχωρήσει από τώρα σε σαφή προσδιορισμό των δαπανών που θα κόβονται.

Χωρίς όμως να χρειαστεί να ποσοτικοποιήσει τις περικοπές και να προσδιορίσει την χρονική σειρά εφαρμογής τους, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση.
Πηγή: skai.gr