Στις 9 Μαΐου το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα (upd)

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ντάισελμπλουμ με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».

Άγνωστο παραμένει πάντως αν υπάρχει ακόμα κοινός τόπος, ακόμα και μεταξύ των θεσμών, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε νωρίτερα ότι τα εφεδρικά μέτρα που ζητούν οι θεσμοί από την Αθήνα δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα, αλλά αυτό που απαιτείται είναι να είναι σαφής και αξιόπιστος ο μηχανισμός ενεργοποίησής τους.

Δεν είναι γνωστό το κατά πόσον αυτή η θέση της Κομισιόν εκφράζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παραδοσιακά ζητά συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για το εφεδρικό πακέτο.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ