Μοσκοβισί: Δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα

Τα εφεδρικά μέτρα που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα, αλλά αυτό που απαιτείται είναι να νομοθετηθεί ένας ξεκάθαρος μηχανισμός που θα ορίζει το πώς θα τίθενται σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αστοχίες στους δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτό δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις που έκανε σε ευρωπαϊκά μέσα, ανάμεσά τους και την «Καθημερινή».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως ο εν λόγω μηχανισμός θα πρέπει να είναι αξιόπιστος και αυτόματος, βασισμένος σε στοιχεία που θα ενεργοποιούν τα έξτρα μέτρα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, η πρόταση που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμα πως το πακέτο των επιπρόσθετων μέτρων θα πρέπει να σέβεται την ελληνική νομοθεσία, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

Δεν είναι γνωστό πάντως αν οι θέσεις του κ. Μοσκοβισί αντανακλούν τη στάση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παραδοσιακά υποστηρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα, ακριβώς ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του προγράμματος στήριξης.

Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για νέο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο γάλλος επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να συγκριθεί το σημερινό αδιέξοδο με την κρίση του 2015, που παραλίγο να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να κλείσει η αξιολόγηση έχει επιτευχθεί 99% συμφωνία σε όλα τα μέτρα, για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, για το θέμα του χρέους, ο επίτροπος Οικονομικών ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με επιμήκυνση ή επιτόκια.
Πηγή: skai.gr