Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη γραμμή του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Με τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα συντάσσονται όλο και πιο ξεκάθαρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας ανοιχτά για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά και ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.

«Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα την επαναφέρουν στην ανάπτυξη», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Τόνισε πως η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει επανειλημμένα την «υποστήριξή» της στην «έκκληση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση χρέους που θα έχει νόημα», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Το μήνυμα Πιρς έρχεται μία μέρα αφότου ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις Νέιθαν Σιτς εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην πολιτική του Ταμείου, τη στιγμή που θεσμοί και Αθήνα αναζητούν τη χρυσή τομή για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ έχει αποσαφηνίσει ότι η αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος έγκειται σε «δύο πόδια», την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους. Ο αμερικανός υφυπουργός επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν είναι αξιόπιστο.

Ο κ. Σιτς εξήγησε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου τις πρόσφατες αλλαγές στο καταστατικό του Ταμείου, οι οποίες δεν επιτρέπουν πλέον στο Ταμείο να δώσει χρήματα στην Ελλάδα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, όπως έγινε το 2010, αλλά ζητούν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους για να λάβουν την απόφαση να συμμετέχουν.

Όπως παραδέχθηκε, «υπάρχουν και τα θέματα της διακυβέρνησης, αν η χώρα ακολουθήσει το πρόγραμμα και αν οι δεσμεύσεις της είναι αξιόπιστες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους το ΔΝΤ θα βασίσει την απόφασή του: ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα επιτύχει τους στόχους και οι Έλληνες θα ακολουθήσουν και το δεύτερο είναι η ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο».
Πηγή: skai.gr