Κλείσιμο

Ακυρώθηκε το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης

Νέα δύσκολη τροπή φαίνεται ότι παίρνει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση, αφού οι θεσμοί αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που σχεδιαζόταν για τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», δήλωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου της ευρω-ομάδας, εν μέσω πληροφοριών ότι ακόμα υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ Αθήνας και θεσμών, ειδικά για τα εφεδρικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ μάλιστα απέφυγε να δώσει οποιοδήποτε στίγμα για το πότε μπορεί να υπάρξει νέο Eurogroup, το οποίο μπορεί να επικυρώσει με πολιτική σφραγίδα την αξιολόγηση. «Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο εφεδρικών [μέτρων] και το χρέος [θα γίνει] σε μετέπειτα στάδιο», σημείωσε λιτά στην ανάρτησή του.

Πηγή του πρακτορείου Reuters δήλωσε ότι ακόμα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας όμως ότι έως τώρα τίποτε δεν έχει προγραμματιστεί.


Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης είναι πλέον αβέβαιο, τη στιγμή που τον Ιούνιο και τον Ιούνιο η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Νωρίτερα το απόγευμα, έλληνες αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών πιθανώς θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση είναι το πακέτο των επιπλέον μέτρων, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που οι δανειστές θέλουν να νομοθετήσει προληπτικά η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αντιτείνει ότι προληπτική ψήφιση νόμων αντίκειται στο Σύνταγμα, και έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού περικοπής δαπανών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημείο τριβής είναι επίσης το πώς θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το πακέτο της αξιολόγησης έχει κλείσει κατά 90%.
Πηγή: skai.gr