Η παράταση της αξιολόγησης χτύπησε την ελληνική οικονομία

Σημαντικό κόστος για την ελληνική οικονομία είχε η παράταση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση, που κανονικά έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015, επισημαίνει σε έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης παγίωσε την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση και απειλούν την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2016.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προσθέτει ότι το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, όπως συζητείται αυτή τη στιγμή, θα ασκήσει πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει ότι όσο καθυστερούν, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί, όπως έδειξε το παράδειγμα του ασφαλιστικού.

Καταλήγει ότι για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζονται νέες επενδύσεις, οι οποίες θα έρθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, με τις ξένες επενδύσεις να παίζουν τον κρισιμότερο ρόλο.
Πηγή: skai.gr