Στον αέρα το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης

Στον αέρα βρίσκεται πλέον η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, όπου θα λαμβάνονταν αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες βράδυ άφησε το θέμα ανοιχτό λέγοντας : «Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει συνάντηση την Πέμπτη, ακόμη εργαζόμαστε γι' αυτό».

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι συναρμόδιοι υπουργοί συζητούν από χθες το πακέτο των έκτακτων προληπτικών μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, για να συγκληθεί το Eurogroup την Πέμπτη, πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να θεσπιστεί ένας μηχανισμός «αυτόματης περικοπής των δαπανών του προϋπολογισμού ή δέσμευσης της ελληνικής πλευράς ότι θα φέρνει συγκεκριμένα εναλλακτικά μέτρα".

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την λεπτομερή καταγραφή και θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων, τα οποία σημειωτέον έχουν να κάνουν με περικοπές μισθών και συντάξεων, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου και νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο, η πλευρά των πιστωτών φαίνεται να επιμένει σε κάτι πιο χειροπιαστό, ουσιαστικά δηλαδή στην ονομαστική αναφορά των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει παράλληλα ότι υπάρχει νομικό ζήτημα διότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να νομοθετηθούν τέτοιου είδους μέτρα υπό αίρεση και δεν προβάλλουν την πολιτική δυσκολία που έχει η ψήφισή τους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αγκάθια της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά δηλώνει οτι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.
Πηγή: skai.gr