Τα «μέτρα ρεζέρβα» που θέλουν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία

Μέτρα φωτιά, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως η μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 8.000 ευρώ, η μετάταξη του ΦΠΑ από το 13% στο 24% σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, και η μεγαλύτερη παρέμβαση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν βάλει στο τραπέζι οι δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί το πλεόνασμα του 3,5% το 2018.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η πρόταση για τα λεγόμενα μέτρα «ρεζέρβα» θα συζητηθεί με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την
Wall Street Journal τα μέτρα αυτά είτε θα νομοθετηθούν τώρα, είτε θα υπάρξει δέσμευση της Αθήνας να ληφθούν στην πορεία εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Άλλα μέτρα είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το «πάγωμα» των προσλήψεων και κατάργηση και του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6%.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την πρόταση των δανειστών αλλά διευκρινίζουν ότι «θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018».

Όπως εξηγούν
«η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.»

«Τα περαιτέρω μέτρα θα είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%» διευκρινίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στάση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί «από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι, το οποίο προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους». Στο θέμα αυτό όμως, οι διαφωνίες ΔΝΤ – Βερολίνου παραμένουν.

Σημειώνεται ότι το
Σαββατοκύριακο που έρχεται ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στο Ανόβερο της Γερμανίας για να συζητήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την προσφυγική κρίση, Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να πει στην Γερμανίδα πως για να γίνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας απαιτείται ελάφρυνση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επέστρεψε στην Αθήνα δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους εκπρόσωπους των δανειστών θα συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα και αύριο, και ότι παραμένει ο στόχος να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup την Παρασκευή 22 Aπριλίου.

Τα τρία μεγάλα θέματα
αγκάθια στην αξιολόγηση, παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, οι επικουρικές συντάξεις και το ύψος του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πιθανότερη μέρα κατάθεσης των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό θεωρείται η ερχόμενη Πέμη, μία μέρα πριν το Εurogroup της Παρασκευής, και η ψήφισή τους πιθανότατα θα μεταφερθεί για την εβδομάδα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι ο
υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε στην Ουάσιγκτον σημαντική συνάντηση με τον οικονομικό σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, τον οποίο και ενημέρωσε για την πορεία της αξιολόγησης, ενόψει και της συνάντησης Ομπάμα – Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr