Κλείσιμο

Αντικρουόμενες δηλώσεις Νοβότνι - Βάιντμαν για το ΔΝΤ και την Ελλάδα

Αντικρουόμενες δηλώσεις για το ΔΝΤ και τη σημασία της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα σημάδεψαν την Τρίτη, τη στιγμή που Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ φάνηκαν να συμφωνούν ότι το προτιμότερο είναι η παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να βρουν κοινό τόπο για το θέμα του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον απολύτως απαραίτητο για την οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, και το ελληνικό ζήτημα είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι μπορούν να λύσουν μόνοι τους, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το σχόλιο του κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας έρχεται εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αμφισβητεί το κατά πόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας έως το 2018 είναι επιτεύξιμοι.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα
στο θέμα του χρέους, όπου πολλοί εταίροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω των πολιτικών συνεπειών μίας ρύθμισης, ο κ. Νοβότνι υπογράμμισε πως ένα «κούρεμα» δεν θα βοηθούσε με κάποιο τρόπο. «Η Ελλάδα έχει κάνει μαζική πρόοδο» στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, συμπλήρωσε.

Η τοποθέτηση Νοβότνι έρχεται ουσιαστικά σε πλήρη αντίθεση με το σχόλιο που έκανε νωρίτερα ο ισχυρός κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΔΝΤ «αναπόσπαστο κομμάτι» των προγραμμάτων διάσωσης.

Υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως «Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης». Νωρίτερα ωστόσο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπα, ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο τρίτο Μνημόνιο.

«Οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση αφήνοντας προσωρινά εκτός το ΔΝΤ εάν χρειαστεί» εκτιμά από την πλευρά η Citigroup.

Ο κ. Νοβότνι αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου – όπου αποτυπώνονται οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ταμείου – σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζουμε καν αν το κείμενο που δημοσίευσαν τα WikiLeaks είναι αυθεντικό.

Στον απόηχο της διαρροής, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει εκ νέου το ζήτημα αποχώρησης του Ταμείου από το Μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι ο μοναδικός θεσμός που πιέζει για ελάφρυνση του χρέους.
Πηγή: skai.gr