Αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Κάτω από το μηδέν για δεύτερο συναπτό μήνα βρέθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, σε μία ακόμα ένδειξη του μεγάλου αγώνα που πρέπει ακόμα να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να απομακρύνει τη ζώνη του κοινού νομίσματος από τον κίνδυνο του ανατροφοδοτούμενου αποπληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, οι τιμές στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,1% τον τρίτο μήνα του 2016, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, πολύ κάτω από τον στόχο για κοντά στο 2% που έχει η ΕΚΤ, και τον οποίο χάνει αδιάκοπα επί τρία χρόνια.

Μεγάλο «βαρίδι» για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε η ενέργεια, καθώς εν μέσω της μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων ενέργειας μειώθηκαν κατά 8,7%.

Τα μαντάτα ήταν ελαφρώς καλύτερα
από την ξεχωριστή  μέτρηση του πληθωρισμού χωρίς τις ευμετάβλητα αγαθά όπως τρόφιμα, ενέργεια και καπνά, καθώς το αποτέλεσμα ήταν θετικό, στο 1%, έναντι 0,8% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.

Τα νέα για παραμονή της ευρωζώνης σε καθεστώς αρνητικού πληθωρισμού έρχονται μία ημέρα προτού η ΕΚΤ αυξήσει τις αγορές τίτλων που κάνει στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, από 60 δισεκ. ευρώ που είναι σήμερα.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα αυτοτροφοδοτούμενο αρνητικό φαινόμενο όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναστέλλουν διαρκώς τις αγορές και τις επενδύσεις τους, αναμένοντας περαιτέρω πτώση των τιμών. Η κατάσταση αυτή συνήθως οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και της ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας, και αύξηση του πραγματικού χρέους.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης