Νέα φορολογικά μέτρα: Βαρύς ο λογαριασμός για τα μεσαία εισοδήματα

Βαρύς, και μάλιστα διπλός, έρχεται ο λογαριασμός για μισθωτούς και συνταξιούχους κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων. Στις σημαντικές επιβαρύνσεις που φέρνει η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προστίθεται και η μονιμοποίηση με νέους αυξημένους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με την επάνοδο της τρόικας στις 2 Απριλίου στην Αθήνα θα σφραγιστεί η συμφωνία με την κυβέρνηση που θα φέρει τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ επιπλέον φορολογικών βαρών για τη διετία 2016-2017.

Πολιορκητικό κριό του σχεδιαζόμενου φορολογικού blitzkrieg θα αποτελέσει η αναμορφωμένη φορολογική κλίμακα. Τελικά δεν κατέστη δυνατή η μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 9.000 ευρώ που είναι και το εισόδημα από το οποίο θα αρχίσουν οι επιβαρύνσεις. Κι αυτό γιατί αυξάνεται στο 22,5% από 22% ο συντελεστής για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Με συντελεστή 29% θα φορολογείται το τμήμα του εισοδήματος έως τις 30.000 ευρώ και 37% το τμήμα 30-40.000 ευρώ. Με συντελεστή 45% θα φορολογείται το υπερβάλλον των 45.000 ευρώ ποσό.

Στην ίδια φορολογική κλίμακα χωρίς όμως αφορολόγητου θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ άγνωστο παραμένει το πώς ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες για τα φετινά εισοδήματα και εντεύθεν.

Τα εισοδήματα των 18.000 ευρώ που πόρρω απέχουν από τις 30.000 ευρώ για την προστασία των οποίων διαβεβαίωνε ο ίδιος ο πρωθυπουργός , θα επιβαρυνθούν διπλά καθώς αναμορφώνεται και η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά μονιμοποιείται και με τη βούλα και θα επιβάλλεται κλιμακωτά όπως ο φόρος εισοδήματος και όχι στο σύνολο του ποσού.

Το αφορολόγητο παραμένει στις 12.000 ευρώ και τριπλασιάζεται στο 2,2% ο συντελεστής για το τμήμα από τις 12.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ. Στο 5% είναι ο συντελεστής για το τμήμα του εισοδήματος από τις 20-30.000 ευρώ και στο 6,5% για έως τις 40.000 ευρώ. Με 7,5% θα φορολογείται το τμήμα 40-65.000 ευρώ και στο 9% έως τις 220.000 ευρώ. Για το υπερβάλλον ποσό η φορολόγηση εκτοξεύεται στο 10%.

Επιβαρύνσεις θα δουν και όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια. Για τις πρώτες 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το υπερβάλλον ποσό εισάγεται ο ακόμη μεγαλύτερος συντελεστής του 45%.

Αναμένονται επίσης αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα φέρουν πρόσθετα βάρη περίπου 350 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα που άνοιξε από τη μείωση των αντικειμενικών, αυξάνεται ο φόρος στο μερίσματα που δίνουν οι επιχειρήσεις από το 10% στο 15% και εξετάζονται αυξήσεις στα τέλη ταξινόμησης των μεταχειρισμένων Ι.Χ. αλλά και το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές που ως ιδέα δεν έχει ακόμη εγκαταλειφθεί.

Αυξήσεις όμως
αναμένονται και στους έμμεσους φόρους αρχής γενομένης με τον ΕΦΚ στην αμόλυβδη κατά περίπου 10 λεπτά, που σημαίνει ότι η τιμή της θα εκτοξευθεί πάλι πάνω από τα 1,40 ευρώ/λίτρο. Παράλληλα εξετάζεται και νέα αύξηση στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης για να εξομοιωθεί με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο η οποία να έκανε φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού. Κι αφού το έκανε προχώρησε σε μείωση των φόρων. Πάμε εντελώς ανάποδα» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής του Οικονομικών Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης.

«Ανησυχώ για τις κοινωνικές εκρήξεις και την αστάθεια που προκαλεί μια τέτοια προοπτική. Είναι εντελώς λάθος η πολιτική που εφαρμόζεται» πρόσθεσε δε ο κ. Τσαμουργκέλης.

Την κρίση στην Ελλάδα δεν την προκάλεσαν τα μνημόνια, αλλά η αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, υποστήριξε στο μεταξύ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η "Κίνηση Πολιτών".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "η κρίση στην Ελλάδα έχει όνομα: Μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000, λόγω, κυρίως, μίας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών, χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων.
Πηγή: skai.gr - Χρυσόστομος Τσούφης