Βυθίζεται ο πληθωρισμός και χτυπά «καμπανάκι» στην ΕΚΤ

Δυνατό «καμπανάκι» στην ΕΚΤ χτυπά ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν αρνητικός, με τις τιμές να πέφτουν κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ, από +0,3% τον Ιανουάριο, παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ που τρέχει η Ευρωτράπεζα σε μία προσπάθεια να τονώσει την πραγματική οικονομία.

Μεγάλο «βαρίδι», για μία ακόμα φορά, ήταν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας, όπου η «κατρακύλα» στις τιμές του πετρελαίου οδήγησε σε πτώση των τιμών κατά 8% τον Φεβρουάριο, ποσοστό που ήταν αρκετό για να υπερκαλύψει τις μικρές ανατιμήσεις που καταγράφηκαν σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.

Ωστόσο, ακόμα και χωρίς να προσμετρώνται οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε μόνο στο 0,7%, από 1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η επιστροφή σε αρνητικό πληθωρισμό αποδεικνύει ότι η νομισματική ένωση παραμένει κοντά στην επικίνδυνη ζώνη του αποπληθωρισμού, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μεγάλη επέκταση η ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης στην επόμενη, κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο.

Εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό «κοντά αλλά κάτω από το 2%», στόχο τον οποίο χάνει διαρκώς επί περισσότερα από τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι και άλλα ανώτερα στελέχη της Ευρωτράπεζας έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να τονωθεί ο πληθωρισμός, χωρίς να αποκλείονται η περαιτέρω μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων και η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων – που έχει «δύναμη πυρός» 60 δισεκατομμύρια τον μήνα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr