Κλείσιμο

Τέσσερις δυνάμεις συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου

Σε καταρχήν συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου ήλθαν τέσσερις από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, ενώ έπονται συνομιλίες και με το Ιράν.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών στη Ντόχα και συνιστά την πλέον ξεκάθαρη προσπάθεια τόνωσης της τιμής του αργού, η οποία έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 70% τους τελευταίους 20 μήνες, λόγω κρίσης υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Πάντως, σε μία ένδειξη της αβεβαιότητας που επικρατεί, οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και του Κατάρ διευκρίνισαν ότι η εφαρμογή του «παγώματος» εξαρτάται από το κατά πόσον και άλλες παραγωγοί θα δεχτούν να λάβουν μέρος στη συμφωνία.

Ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα ότι κι άλλες χώρες θα προσυπογράψουν το «πάγωμα», σχολιάζοντας ότι η παραγόμενη ποσότητα θα είναι «επαρκής» για τις ανάγκες της αγοράς, ενώ ο υπουργός της Βενεζουέλας σημείωσε ότι θα έχει επαφές με το Ιράν και το Ιράκ αύριο Τετάρτη.

Το Ιράκ είναι έτοιμο να δεσμευθεί σε «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, εάν επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του οργανισμού, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή από το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου. «Το Ιράκ συντάσσεται με όποια απόφαση συμβάλλει στην ενίσχυση των τιμών πετρελαίου», ανέφερε η πηγή.

Οι αγορές ωστόσο δεν πείστηκαν από τη συμφωνία, καθώς ανέμεναν την ανακοίνωση μείωσης της παραγωγής, κι όχι απλώς σταθεροποίησής της. Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες όμως τα κέρδη περιορίστηκαν αισθητά μετά την ανακοίνωση στη Ντόχα.

Η τιμή του ευρωπαϊκού Brent βρίσκεται στη ζώνη των 34 δολαρίων ανά βαρέλι ενώ το βορειοαμερικανικό West Texas κινείται ακόμα και κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι.

Η συμφωνία των τεσσάρων ενεργειακών δυνάμεων έρχεται στον απόηχο της προειδοποίησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι οι προοπτικές αύξησης της τιμής στο επόμενο διάστημα είναι πενιχρές, καθότι η «ψαλίδα» μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής και της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η Σαουδική Αραβία έως τώρα πάντως μοιάζει αποφασισμένη να μην μειώσει την παραγωγή της εάν δεν υπάρξει παρόμοια μείωση από άλλα κράτη εκτός ΟΠΕΚ – όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες – καθώς φοβάται ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του μεριδίου που έχει στην αγορά.
Πηγή: skai.gr