Κρίσιμη συνάντηση Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο

Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της αγοράς πετρελαίου έχουν σήμερα στη Ντόχα οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal», τη στιγμή που η μεγάλη πτώση στις τιμές έχει φέρει στο προσκήνιο σενάρια συντονισμένης μείωσης της παραγωγής από κράτη εντός και εκτός ΟΠΕΚ.

Η συνάντηση-έκπληξη έρχεται λίγες ώρες αφού το Ιράν εξήγαγε πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κι ενώ η τιμή του βαρελιού κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, καταστρέφοντας τους προϋπολογισμούς πετρελαιοπαραγωγών κρατών από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με τους FT, στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Ενέργειας του Κατάρ και της Βενεζουέλας, η οποία έχει επανειλημμένα καλέσει για περιστολή της παγκόσμιας παραγωγής ώστε να περιοριστεί η υπερπροσφορά αργού στην παγκόσμια αγορά.

Η αξία του πετρελαίου έχει «κατρακυλήσει» πάνω από 70% από τον Ιούνιο του 2014. Πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι προοπτικές αύξησης της τιμής στο επόμενο διάστημα είναι πενιχρές, καθότι η «ψαλίδα» μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής και της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η Σαουδική Αραβία έως τώρα πάντως μοιάζει αποφασισμένη να μην μειώσει την παραγωγή της εάν δεν υπάρξει παρόμοια μείωση από άλλα κράτη εκτός ΟΠΕΚ – όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες – καθώς φοβάται ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του μεριδίου που έχει στην αγορά.
Πηγή: skai.gr