Άντεξε στις πιέσεις η Γερμανία με μικρή αλλά σταθερή ανάπτυξη

Μικρή αλλά σταθερή ανάπτυξη πέτυχε το τελευταίο τρίμηνο του 2015 η γερμανική οικονομία, επιδεικνύοντας αντοχές σε μία δύσκολη συγκυρία, όπου το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται και η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή μειώνεται.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,3% στα τέλη του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία Destatis, όπως προέβλεπαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Για το σύνολο του 2015, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7%.

Η Γερμανία ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες, που κατά πάσα πιθανότητα συνδέονται με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ θετικά μηνύματα ήλθαν και από την αγορά εργασίας, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μήνου η απασχόληση τονώθηκε κατά 412.000 θέσεις.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα αρνητικά μηνύματα. Κύρια ανησυχία είναι η βιομηχανική παραγωγή – πυλώνας της γερμανικής οικονομίας – η οποία μειώθηκε κατά 1,2% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ αποδυνάμωση παρατηρήθηκε και στο μέτωπο των εξαγωγών.

«Το εμπόριο είχε πτωτική πίεση στην ανάπτυξη, επειδή οι εξαγωγές αγαθών ήταν μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», αναφέρει η Destatis.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Destatis ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr