Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί: Πρόοδος αλλά μένει πολλή δουλειά μέχρι τη συμφωνία

«Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία στρέφεται γύρω από θεμελιώδη μέτρα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για «καλή συνεργασία», «ύπαρξη προόδου σε πολλούς τομείς» αλλά επισημαίνοντας εκ νέου ότι «απαιτείται περαιτέρω δουλειά πριν φτάσουν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία».

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ σημείωσε - κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας του Eurogroup - ότι ζητήθηκε από τα κλιμάκια και των δύο πλευρών να προχωρήσουν εντατικά με τις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Οι επικεφαλής των θεσμών μπορεί να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα», επανέλαβε από πλευράς του ο Πιερ Μοσκοβισί, εφόσον σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις, ωστόσο, τόνισε:

«Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη πριν φτάσουμε σε συμφωνία». 

«Είναι απαραίτητο τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες να εξετάσουν περαιτέρω τα στοιχεία που αφορούν στις δυνατότητες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού», που είναι και το βασικό θέμα το οποίο κρατά αυτή τη στιγμή τους επικεφαλής των θεσμών μακριά από την Αθήνα, όπως είπε.

«Πάντα ξέραμε ότι θα υπήρχαν διαφορετικές φάσεις στη διαπραγμάτευση και η προηγούμενη επίσκεψη των θεσμών ήταν όσο ικανοποιητική θα μπορούσε», απάντησε ο Επίτροπος σε σχετικό ερώτημα. 

Εκτίμησε εξάλλου ότι είναι «απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα». Αστειευόμενος δε, επ΄αφορμής ερωτήματος, απήντησε ότι συνήθως εννοεί το Πάσχα των Καθολικών («κατά τη συνήθη πρακτική των Βρυξελλών», όπως είπε).

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών καθιστώντας σαφές ότι χρήματα χωρίς προϋποθέσεις δεν θα δοθούν. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν και μεγέθη που διαμορφώνονται καλύτερα του αναμενομένου, όπως τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών παρουσίασαν στοιχεία για την πρόοδο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, μέσω twitter, η ατζέντα του Eurogroup περιελάμβανε την ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον διεθνή ρόλο του ευρώ, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη διαφάνεια. 

Πηγή: skai.gr