Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο λόγω των αμερικανικών αποθέματων αργού που ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, των ανησυχιών για τις προοπτικές για τη ζήτηση και τις προβλέψεις της Goldman Sachs ότι οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές και ευμετάβλητες έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε μια ένδειξη ότι οι παραγωγοί συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για μερίδιο στην αγορά μέσω της μείωσης των τιμών, το Ιράν πρόσφερε το αργό του στην Ασία με έκπτωση έναντι της ανταγωνίστριας Σαουδικής Αραβίας.

Στις 13:57 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό μπρεντ υποχωρούσαν κατά 51 σεντς στα 30,33 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό κινούνταν στα 26,37 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,08 δολαριών και παραμένοντας σε μικρή απόσταση από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Ιανουαρίου στα 26,19 δολάρια που ήταν η χαμηλότερη τιμή από το 2003.

«Υπάρχει μια μάχη τιμών εντός του ΟΠΕΚ για μερίδιο στην αγορά της Ασίας και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα ξεπεραστεί η χωρητικότητα αποθήκευσης», σχολίασε ο Μπγιάρνε Σιλντροπ, αναλυτής εμπορευμάτων στο SEB στο Όσλο.

Πρόσθεσε ότι η πτώση του πετρελαίου εντάσσεται σε μια γενικότερη κίνηση στις διεθνείς αγορές για αποστροφή επενδύσεων με ρίσκο. Οι επενδυτές στρέφονταν σήμερα σε ασφαλέστερες επιλογές όπως ο χρυσός, το ιαπωνικό γεν και τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.

Τα αποθέματα στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, σημείο παράδοσης των αμερικανικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των περίπου 65 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Αρχή Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Η Goldman Sachs είπε ότι το πλεόνασμα της παραγωγής σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα σημαίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Πηγή: skai.gr