Σόιμπλε: Δεν ανησυχώ για την Deutsche Bank

Λακωνικό μήνυμα στήριξης στην τράπεζα Deutsche Bank έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την υγεία του ιδρύματος.

«Δεν έχω ανησυχίες για τη Deutsche Bank», δήλωσε λιτά ο κ. Σόιμπλε στο πρακτορείο Bloomberg, λίγη ώρα μετά από συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της από την αρχή του έτους και υπέστη βαρύτατες ζημίες χθες Δευτέρα, όταν υποχώρησε κατά σχεδόν 10% στη διάρκεια μόνο μίας συνεδρίασης.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η τράπεζα έχει μικρή προοπτική αυξημένης κερδοφορίας και μικρή κεφαλαιακή βάση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς, και αυτός ο συνδυασμός παραγόντων αποθαρρύνει νέους επενδυτές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η DB βρίσκεται σε φάση ευρείας οργανωτικής και στρατηγικής αναδιάρθρωσης, υπό τη νέα ηγεσία της, με το πρόγραμμα προσαρμογής να είναι ακριβό και εμπροσθοβαρές.

Σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει τους φόβους, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν διαβεβαίωσε το προσωπικό της τράπεζας με εσωτερικό υπόμνημα ότι η τράπεζα είναι «γερή σαν βράχος» και έχει «δυνατό» κεφαλαιακό απόθεμα.

Ο κ. Κράιαν σημείωσε ακόμα ότι δεν ανησυχεί για τη δυνατότητα της τράπεζας να καλύψει τις νομικές δαπάνες για τις διάφορες υποθέσεις όπου είναι μπλεγμένη, διαβεβαιώνοντας τους υπαλλήλους ότι αν και το δικαστικό-νομικό κόστος «σχεδόν σίγουρα» θα είναι μεγαλύτερο των προσδοκιών, η εταιρεία έχει λάβει την απαραίτητη μέριμνα.
Πηγή: skai.gr