Κλείσιμο

Βρυξέλλες: «Η ποιότητα πάνω από την ταχύτητα στην αξιολόγηση» (upd)

Πηγή: Καθημερινή

Οι συζητήσεις στην Αθήνα την προηγουμένη εβδομάδα μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών πήγαν «σχετικά καλά» σύμφωνα με ευρωπαίο, αξιωματούχο αλλά στο Εurogroup της Πέμπτης δεν θα υπάρξουν αποφάσεις.

Δεν διευκρίνισε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα αλλά ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα πάνω από την ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά αλλά εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα.

Για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε μία σειρά από θέματα και όχι μόνο στα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και τόνισε ότι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος της αξιολόγησης. Η σύσταση του συγκεκριμένου ταμείου είναι πολύ σημαντική για μία σειρά από κράτη μέλη και χρειάζεται μεγάλος όγκος νομοθεσίας για να ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, είπε ότι «βρισκόμαστε σε δρόμο σύγκλισης αλλά οι διαφορές παραμένουν».

Συγκεκριμένα, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος στο ασφαλιστικό υπάρχουν ακόμα θέματα όπως το πόσα χρόνια θα πρέπει κάποιος να έχει δουλέψει για να έχει πρόσβαση σε πλήρη σύνταξη, το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης και το θέμα του πως συνδέεις το σύστημα με την μαύρη αγορά εργασίας, καθώς το σύστημα πρέπει να ενθαρρύνει την επίσημη εργασία, να είναι ελκυστικό», ανέφερε. Η συζήτηση για το ασφαλιστικό είπε «ήταν αρκετά ειλικρινής».

Όσον αφορά την υιοθέτηση νέων μέτρων ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι τα τελικά στοιχεία για το 2015, μόλις τώρα πέρασαν στα χέρια των θεσμών που θα κρίνουν τι πρέπει να γίνει. Ομως τόνισε ότι έτσι και αλλιώς έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2016 θα είναι μέτρα που ακόμα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα της πολιτικοποίησης του δημόσιου τομέα από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πρόβλημα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας.«Είχαμε πολλούς διορισμούς και πολλές απογοητεύσεις από υπουργεία της πρώτης γραμμής που δεν πήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου (για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης) και αυτό είναι ευφημισμός» λέει χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά το θέμα της απόστασης που χώριζε τους ίδιους τους θεσμούς και κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι από όσο γνωρίζει υπήρξε μία καλή συζήτηση και πολύ συχνά σε τεχνικά ζητήματα μπορεί να ξεκινάς «από διαφορετικά σημεία αλλά πλέον έχουμε προχωρήσει σε σημείο σύγκλισης».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε χθες Δευτέρα στη Βουλή ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι στη συνέχεια η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πάντως ότι ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία της αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο «καήκαμε».

Η μπάλα είναι στο γήπεδο των θεσμών, δήλωσε το πρωί της Τρίτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και κάνει προτάσεις που συμμορφώνονται με το «γράμμα» των συμφωνηθέντων.
Πηγή: Ελένη Βαρβιτσιώτη - skai.gr