Tσακαλώτος: Εάν η αξιολόγηση πάει για Μάιο - Ιούνιο καήκαμε

Την προσδοκία ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, δρομολογώντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Αν η αξιολόγηση πάει Μάιο - Ιούνιο καήκαμε. Δεν θα μπορούμε να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της οικονομίας σε ενάρετο κύκλο. Θα λείψουν μία εβδομάδα οι Θεσμοί, θα επιστρέψουν στα μέσα της άλλης εβδομάδας ίσως και μέχρι τέλη Φλεβάρη θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο και την κυβέρνηση ο χρόνος είναι εξαιρετικά σημαντικός και μέρος της στρατηγικής.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις με τη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη.

Υποστήριξε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με την αρχιτεκτονική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι οι δανειστές εξετάζουν σοβαρά την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία, ενώ προσέθεσε και στο μέτωπο της φορολογικής μεταρρύθμισης υπάρχει συμφωνία για την αρχιτεκτονική του ελληνικού σχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πιστωτές ότι οι αριθμοί των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που προτείνει «βγαίνουν» κάθε χρόνο, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι οι σχεδιαζόμενες μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Απαντώντας στον Γιάννη Κουτσούκο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο και «οι πολίτες, σε όποια κοινωνική ομάδα κι αν ανήκουν, για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις στο εισόδημά τους, θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις αλλαγές όχι μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό. Τα χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι τους εξαρτώνται κι από τα δύο».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά