Κατρούγκαλος: Ουσιαστικές μειώσεις στις εισφορές μετά τρία χρόνια (upd)

Επιμέρους βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, και ουσιαστικότερες μειώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την παρέλευση τριετίας, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με βάση την πρόταση του υπουργού, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50% η ασφαλιστική εισφορά σε σχέση με την αρχική πρόταση. Και σε αυτό, θα υπάρξει μείωση 1% ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος. Δηλαδή για εισοδήματα της τάξης των 20.000 ευρώ η μείωση θα είναι 40%, για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ η μείωση θα είναι 30% και στην κλίμακα μέχρι 50% η μείωση θα είναι 5%.

Η ρύθμιση αυτή σε τρία χρόνια θα επανεξεταστεί, καθώς όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, οι εισφορές είναι πολύ υψηλές. «Στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν οι εισφορές γιατί είναι υψηλές σήμερα, αλλά δεν μπορούν να μειωθούν, γιατί αν τις μειώσουμε δεν θα πληρώνονται οι υφιστάμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. 

O υπουργός είπε ακόμη ότι η πρότασή του αφορά και τον κλάδο κύριας σύνταξης, και τον κλάδο υγείας και το εφάπαξ. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η πρόταση αυτή τυγχάνει της εγκρίσεως των θεσμών ενώ ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει νέας πρόταση και για τους αγρότες και για το εισόδημά τους.

Όπως υποστήριξε, με τη νέα πρότασή του, ωφελούνται τα δυο τρίτα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι όπως παραδέχθηκε καλούνται να πληρώσουν υψηλές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό.

«Είχαμε πει από την αρχή ότι η ουσία της μεταρρύθμισης σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες έγκειται στο ότι υπολογίζουμε πια τις εισφορές τους στο πραγματικό εισόδημα χωρίς να αυξήσουμε τα ποσοστά και σε εφαρμογή των δύο βασικών κανόνων της μεταρρύθμισης, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» πρόσθεσε. 

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι με βάση το σχέδιό του θα υπάρξουν οφέλη για τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Άφησε δε αιχμές για την απροθυμία των επιστημονικών συλλόγων να προχωρήσουν σε διάλογο.

Στο μεταξύ, ακάλυπτοι σε φορολόγηση 26% και προκαταβολή φόρου 75% βρίσκονται χιλιάδες άνεργοι και περιστασιακά εργαζόμενοι καθώς το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καταθέσει - όπως πέρυσι - στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση για την απαλλαγή τους από την αποφορολόγηση.
Πηγή: skai.gr