Κλείσιμο

Cedefop: Προετοιμαζόμαστε για την εποχή των ρομπότ - Οι δεξιότητες και η εκπαίδευση των εργαζομένων πρέπει να αλλάξουν

Πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη (54%) θα κινδυνεύσουν από την αυτοματοποίηση μέσα στην επόμενη 20ετία. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μελετών Bruegel, την οποία επικαλείται το  Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Η σχετική κλίμακα κυμαίνεται από το 47% στη Σουηδία έως το 62% στη Ρουμανία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων - επισημαίνεται - η ζήτηση εργασίας μπορεί να μη μειωθεί εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου αλλά αυτό που θα μεταβληθεί σημαντικά είναι η φύση των εργασιών και τα προσόντα που θα απαιτούν οι εργοδότες.

Είναι εμφανές, επισημαίνουν οι ειδικοί της ομάδας Skills Panorama του Cedefop, ότι η εφαρμοστέα εκπαιδευτική πολιτική θα πρέπει να επικεντρώνεται στο να εφοδιάζει τους εργαζομένους με προσόντα λιγότερο επιδεκτικά σε μηχανική αντικατάσταση. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη εκείνων των κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των νέων τεχνολογιών.

Το ερώτημα είναι πώς, καθώς τέτοιες δεξιότητες δεν είναι εύκολο να διδαχθούν μέσα σε μία τάξη και είναι πολλοί εκείνοι που έχουν αφήσει πίσω το σχολείο εδώ και χρόνια ωστόσο τώρα καλούνται να διαχειρισθούν εξελιγμένη τεχνολογία – εξηγούν, προσθέτοντας ότι οι εργασίες που κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση δεν καθορίζονται από το επίπεδο προσόντων.

Οι τάσεις μπορεί να διαγιγνώσκονται εύκολα αλλά αντιθέτως οι επιπτώσεις τους δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, σημειώνει η ομάδα του Cedefop. Προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά και να διευκολυνθεί η υλοποίησή τους, πρέπει  - διευκρινίζουν - να γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με τις εμπειρίες ανθρώπων και επιχειρήσεων, αναφορικά με τους τρόπους ανάπτυξης, χρήσης και εφαρμογής των εργασιακών δεξιοτήτων στη νέα τεχνολογική εποχή.

Ο ταχύτατος βηματισμός των τεχνολογικών εξελίξεων και η διείσδυσή τους σε κάθε βιομηχανικό τομέα υπογραμμίζουν την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση καθ’ όλη την καριέρα του εργαζομένου, τονίζουν οι ειδικοί του Skills Panorama.

Η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας, του περιεχομένου και της συνάφειας αυτής της εκπαίδευσης, καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε αυτήν είναι μία πολυεπίπεδη πρόκληση - σημειώνουν.

Εκτιμούν τέλος ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις είναι εκείνοι που κατεξοχήν μπορούν να προσφέρουν κατάλληλες και βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας (skills mismatch). 

Πηγή: Πηγή: Cedefop - Επιμέλεια: skai.gr