Φόρο 10 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου προτείνει η κυβέρνηση Ομπάμα

Την επιβολή φόρου 10 δολαρίων σε κάθε βαρέλι πετρελαίου προτείνει η κυβέρνηση Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των εταιρειών ενέργειας που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιες ζημίες λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές του αργού από τα μέσα του 2014.

Ο προτεινόμενος φόρος – που θεωρείται δεδομένο ότι θα απορριφθεί από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο – μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Πρόθεση του Λευκού Οίκου είναι να επενδύσει τα χρήματα σε έργα τη μετάβαση σε συστήματα μετακίνησης που δεν θα στηρίζονται στους υδρογονάνθρακες, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο φόρος θα επιβληθεί στις ενεργειακές εταιρείες και, με δεδομένο ότι το βαρέλι του πετρελαίου κινείται αυτή την εποχή στη ζώνη των $30, ισοδυναμεί με εισφορά 33%. Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν έχει δώσει ακριβή στοιχεία για το πώς θα λειτουργήσει ο φόρος, ούτε πώς θα επιβληθεί.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων αλλά και του λόμπι πετρελαίου.

«Για μία ακόμα φορά, ο πρόεδρος περιμένει ότι οι σκληρά εργαζόμενοι καταναλωτές να πληρώσουν για την εκτός πραγματικότητας ατζέντα του για το κλίμα. Ένας φόρος 10 δολαρίων για κάθε βαρέλι που παράγεται θα αύξανε τις τιμές ενέργειας – πλήττοντας πάνω από όλα τους φτωχούς Αμερικανούς», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του επικεφαλής της Αμερικανικής Πετρελαϊκής Ομοσπονδίας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι με τις αποφάσεις της θα αυξήσει την τιμή της βενζίνης και θα εμποδίσει την ανάδειξη των ΗΠΑ σε ηγέτη στην ενεργειακή αγορά, ανατρέποντας τα αποτελέσματα της σχιστολιθικής επανάστασης.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα θα παρουσιαστεί επισήμως την Τρίτη και θα αποτελέσει μέρος των εισπρακτικών μέτρων για το οικονομικό έτος 2017, που αρχίζει τον Οκτώβριο του 2016.
Πηγή: skai.gr