Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών - Επιβεβαίωση και από Κομισιόν

Από αύριο Σάββατο επιστρέφουν σταδιακά στην χώρα μας οι επισφαλής της τετραμερούς. Οι Κοστέλο, Ρέφερ, Τζιαμαρόλι και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου αρχίζουν από την Δευτέρα τις πρώτες επαφές με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, οι επικεφαλής της αποστολής μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται, ήδη, στην Αθήνα θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στις αρχές της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί, και ειδικά το Ταμείο, φέρονται έτοιμοι να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη χώρα μας για προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ειδικά για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ φέρεται να ζητεί περικοπές συντάξεων της τάξης του 15% και να απορρίπτει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

«Οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες» προειδοποίησε την Πέμπτη ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο γάλλος επίτροπος πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο Grexit, ξεκαθαρίζοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «είναι ένα κεφαλαίο που έχει κλείσει.»

«Η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία» δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντησή του με τη διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

«Πιο διαχειρίσιμο πολιτικά και οικονομικά, και με μειωμένο υφεσιακό αντίκτυπο» σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χαρακτήρισε από τη μεριά της το τρίτο μνημόνιο η πρόεδρος της ΕτΕ και της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη σε διάλεξή της στο London School of Economics με θέμα τα διδάγματα από την κρίση.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο καταδεικνύει πάντως η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator) αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 91,6 μονάδες από 87,6 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη μειώθηκε στις 105 μονάδες από 106,7.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέχισε την άνοδο που σημειώνει από τον Σεπτέμβριο, μετά τη μεγάλη υποχώρηση που σημείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον περασμένο Μάιο, ο δείκτης ανερχόταν στις 92 μονάδες και τον Ιούνιο στις 91,2, ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε στις 82,1 και περαιτέρω τον Αύγουστο στις 76,1 μονάδες.

Στην αύξηση του δείκτη τον Ιανουάριο συνέβαλαν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα οι κλάδοι υπηρεσιών και κατασκευών, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που διαμορφώθηκε στο -63,9 από -61,1 τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο -5,1 από -16,6 τον Δεκέμβριο, για τον κατασκευαστικό τομέα στο -37,9 από -49,1, για τον μεταποιητικό τομέα στο -10,1 από -13,6 και για το λιανικό εμπόριο στο -3,4 από -5,3.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ