Τσίπρας: Συζητήσαμε με Μπάιντεν για το δημόσιο χρέος (upd 2)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε ένα στιγμιότυπο στον λογαριασμό του στο twitter, όπου αναφέρει ότι συζήτησε με τον αμερικανό αντιπρόεδρο το θέμα του δημόσιου χρέους, την προσφυγική κρίση και την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, κ. Μπάιντεν εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη.  Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι άγκυρα της σταθερότητας στην Ευρώπη και τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια σταθερή Ευρώπη χωρίς σταθερή Ελλάδα.Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
 
Αναφορικά με το προσφυγικό, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού ότι ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης χαιρέτησε την προσπάθεια της Ελλάδας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ συζητήθηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.
 
Στο ζήτημα των ενεργειακών, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
 
Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις, αναφέρει το Μαξίμου.
 
Τέλος, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Ελλάδα και ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.











Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Νταβός, όπως έχει ανακοινωθεί από το Μαξίμου:


Πηγή: skai.gr