Τσίπρας προς εργοδότες: Ρήτρα ανάπτυξης για μείωση εισφορών στο μέλλον

To υπόμνημα των εργοδοτικών φορέων αναλυτικά ΕΔΩ

Για την καθιέρωση ρήτρας ανάπτυξης, με στόχο τη μείωση φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που θα αποφασισθούν τώρα, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τους εργοδοτικούς φορείς, για να κάμψει τις αντιστάσεις τους και να αποσπάσει καταρχήν συμφωνία για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. 

Εργοδότες 

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία επιτροπών που θα λειτουργούν από την επόμενη εβδομάδα με επικεφαλής τους κ. Μουζάκη και Μπούρλο και τη συμμετοχή του αρμόδιου κάθε φορά υπουργού και στόχο να εξετάζονται οι αδικίες στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη από την αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μπορούν να εξοικονομηθούν 250 εκατομμύρια ευρώ, και μαζί με τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από τις περικοπές στις επικουρικές μπορεί να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για το ασφαλιστικό το 2016.

Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών 


Στην «κοινωνική ευθύνη» που έχουν κυβέρνηση και φορείς να βρουν τις βέλτιστες επιλογές για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων. 

«Η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» αναφέρει από την πλευρά του με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τη διόρθωση όλων των αδικιών στο ασφαλιστικό, ακόμη και για αυτούς που έχουν καταβάλει μεγάλες εισφορές αλλά θα παίρνουν πλέον μικρές συντάξεις, υποσχέθηκε το πρωί μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Δήλωσε ακόμη ότι όσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με μπλοκάκι οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα καταβάλλονται όπως και με τους μισθωτούς, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης.

Ο κ. Πετρόπουλος υποσχέθηκε επίσης φορολογικά κίνητρα στους ελεύθερους Επαγγελματίες όταν καλούνται να καταβάλουν μεγάλες εισφορές.

Οι αντιδράσεις 

Για συμφωνία με τους εργοδότες στο ασφαλιστικό, με απούσα την κοινωνία, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων. 

Την έντονη αντίδραση του Ποταμιού προκαλούν οι κυοφορούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, με το κόμμα να κάνει λόγο για τερατογένεση και συντριβή της μεσαίας τάξης. 
Πηγή: skai.gr