Κλείσιμο

Άρχισε η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το ασφαλιστικό

Στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση – η οποία αποτελεί «κλειδί» για την επικείμενη πρώτη αξιολόγηση – έχουν ήδη μπει κυβέρνηση και θεσμοί, μία μόλις μέρα αφού η Αθήνα έστειλε στους δανειστές τις προτάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές ήδη έχουν ολοκληρώσει την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου και βρίσκονται πλέον σε επαφή με το Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να γίνουν διευκρινίσεις, αναλυτικές ποσοτικοποιήσεις των μέτρων αλλά και ακριβείς προβολές των δημοσιονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν στο μέλλον.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν παραδείγματα που επεξηγούν τις θέσεις τους, ενόψει της άφιξης των κλιμακίων των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, πέρα από το πλήγμα που θα υποστούν οι νέοι συνταξιούχοι από τις αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ακριβαίνουν τα πλασματικά έτη ασφάλισης και αυστηροποιούν τους όρους για τις συντάξεις αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, ενώ σήμερα ο κάθε μήνας πλασματικής ασφάλισης στοιχίζει 167 ευρώ, το νέο νομοσχέδιο φέρνει αναλογικό καθορισμό του κόστους, εξισώνοντάς το με το 20% του εισοδήματος.

Συνεπώς, ασφαλισμένος με 2.000 εισόδημα θα πρέπει να καταβάλει πλέον τίμημα 400 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αναπηρικές συντάξεις, το υπό διαπραγμάτευση νομοσχέδιο προβλέπει ότι μόνο τα άτομα με αναπηρία άνω του 80% θα δικαιούνται τη στήριξη 384 ευρώ, ενώ άτομα με αναπηρία κάτω του 80% θα λαμβάνουν 50% έως 70% του εν λόγω ποσού.
Πηγή: skai.gr