ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο και χρηματοδότηση

Σε αυτοκριτική για το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά εκ πρώτης όψεως το ΔΝΤ σε έκθεσή του, αλλά ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται ακόμη, η Ελλάδα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, χωρίς τον απαιτούμενο ρεαλισμό στις μεταρρυθμίσεις, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους έγινε με καθυστέρηση δύο ετών.

Η έκθεση -που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου - και δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας.

Πάντως, το στέλεχος του Ταμείου Βίβεκ Αρόρα (αναπληρωτής Διευθυντής, Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ) δήλωσε ότι σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.

Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι ήταν επιβεβλημένη το 2010. Αποτελεί ερώτημα, είπε, εάν ήταν εφικτή, αλλά και επιθυμητή εκείνη την περίοδο.

Δεν υπήρχε «δίχτυ προστασίας» της ευρωζώνης και ήταν μεγάλη η ανησυχία ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε σοβαρή μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ο κ. Αρόρα. Επρόκειτο για συστημική εξαίρεση, τονίζεται.

«Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, εξαιτίας της έλλειψης - την περιοδο εκείνη - προστατευτικών τειχών που θα απομόνωναν [δηλ προστατευτικά] άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε [ικανή] αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία [χρηματοδότησης ] με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση», αναφέρεται στην έκθεση.

Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το «κούρεμα» ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνεται στην έκθεση.

Διπλό μήνυμα προς την Ελλάδα και το Ταμείο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στέλνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις. Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε ότι η τελική απόφαση για την τακτοποίηση του ελληνικού χρέους ανήκει στην ευρωζώνη,

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο ζητεί άμεσο έλεγχο στα δάνεια που δίνει το ΔΝΤ, κατά παρέκκλιση των διατάξεών του, όπως αυτά που πήρε η Ελλάδα, με βάση νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη. Παράλληλα, ζητά και μελέτη για το αν πρέπει να υπάρξουν ενέχυρα από την Ελλάδα για νέα δάνεια τέτοιου τύπου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - Καθημερινή - skai.gr