Πώς ερμηνεύει το Μαξίμου τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις για συμμετοχή ΔΝΤ και ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές "ερμηνεύοντας" τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις στο περιοδικό MNI

Ειδικότερα ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η τελική απόφαση για την τακτοποίηση του ελληνικού χρέους ανήκει στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει θέσει τη βιωσιμότητα του χρέους ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο.

Περαιτέρω δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν μεν τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά δεν μπορούν να το υποχρεώσουν να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα και προσέθεσε πως η απόφαση για συμμετοχή στο Μνημόνιο ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται ανοιχτός και στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε συγκεκριμένα στο ΜΝΙ ότι «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές» και ότι «μέσα από τα απαραίτητα μοντέλα θα αξιολογήσουμε την οικονομική επίπτωση διάφορων σεναρίων-μεταρρυθμίσεων και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση». Επισήμανε πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες προϋποθέσεις και δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «έχουν αρνηθεί  να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις».

«Αντί γι αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», καταλήγουν.

Πηγή: skai.gr