Κλείσιμο

Τηλεδιάσκεψη EWG πριν την τελική ευθεία για τα προαπαιτούμενα (upd)

Τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group θα λάβει χώρα στις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών για τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων.

Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας υποβάθμισε πάντως τις αρχικές προσδοκίες, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για το καθοριστικό EWG για την έγκριση της συμφωνίας ή την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά για προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη στην οποία απλώς θα συζητηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο Σάββατο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και η ψηφοφορία προγραμματίζεται για την Τρίτη.

Προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει καταρχήν συμφωνία για τα περισσότερα προαπαιτούμενα, με τους δανειστές να δέχονται τη μετάθεση του μεγαλύτερου «αγκαθιού», δηλαδή της πώλησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε ειδικά ταμεία, για τον Ιανουάριο.

Για τις αρχές του επόμενου έτους έχει ήδη μεταφερθεί η συζήτηση σχετικά με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Ταυτόχρονα όμως, γίνεται όλο πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση που θα γίνει για την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, καθώς τότε θα πρέπει να συζητηθούν επίσης η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές στο φορολογικό.

Στην τηλεδιάσκεψη, από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πηγή: skai.gr