Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως το Μάρτιο του 2017 αποφάσισε η ΕΚΤ

Την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) για τουλάχιστον έξι μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2017, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών, αλλά με τη συμμετοχή της Ελλάδας να παραμένει δύσκολη.

Η «δύναμη πυρός» της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, με τον κ. Ντράγκι να επισημαίνει όμως ότι η ΕΚΤ είναι ικανή και έτοιμη να δράσει εκ νέου, επαναλαμβάνοντας πως το πρόγραμμα παραμένει «ευέλικτο» σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκειά του. «Δεν αποκλείουμε τη χρήση και άλλων εργαλείων αν κρίνουμε πως είναι κατάλληλα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, εμφανιζόμενος όμως αισιόδοξος για την επάρκεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ απογοήτευσαν πάντως τις αγορές, οι οποίες ανέμεναν μεγαλύτερες αλλαγές στο QE. Τις αποφάσεις της ΕΚΤ χαιρέτισε πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που εστιάζει σε κρατικό χρέος της ευρωζώνης, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να λήξει τον Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση παραμένει επί μήνες κοντά στο 0% – πολύ μακριά από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του «κοντά αλλά κάτω από 2%» – η Τράπεζα αποφάσισε να παρατείνει την τροφοδοσία της οικονομίας με ρευστότητα.

Νωρίτερα, σε ένα ακόμα μέτρο που αποσκοπεί στην αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων που τηρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,3%, από -0,2% που ήταν μέχρι σήμερα. Το εν λόγω επιτόκιο λειτουργεί ως «ποινή» για τις τράπεζες που «καταθέτουν» τα χρήματά τους στην ΕΚΤ κάθε βράδυ, με τον κ. Ντράγκι να ελπίζει πως καθ' αυτόν τον τρόπο τα ιδρύματα θα μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους στην αγορά, μέσω δανεισμού.

«Το QE δουλεύει»

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει δεχτεί δριμεία κριτική από τον Γενς Βάιντμαν, τον ισχυρό πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank). Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν ομόφωνα, αλλά με «μεγάλη πλειοψηφία».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει και των σημερινών αποφάσεων σημειώνοντας: «Κάνουμε περισσότερα γιατί λειτουργούν και θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την επιτυχία μας».

Τόνισε ακόμα πως η ποσοτική χαλάρωση έχει μειώσει τα κόστη δανεισμού για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, έχει χαλαρώσει τις σκληρές συνθήκες δανεισμού και θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 1% του ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη μεταξύ 2015 και 2017.

Προσέθεσε δε ότι χωρίς την ποσοτική χαλάρωση ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα ήταν κατά 0,5 μονάδες χαμηλότερος σε σχέση με σήμερα, κάτι που σημαίνει πως το μπλοκ του κοινού νομίσματος θα κινδύνευε να βρεθεί στον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού, ο οποίος διογκώνει το πραγματικό χρέος και αποδυναμώνει τον οικονομική δραστηριότητα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης