ΟΠΑΠ: Θα κάνουμε τα πάντα για τα δικαιώματα εταιρείας - μετόχων - εργαζομένων και πρακτόρων

«Θα κάνουμε τα πάντα, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της εταιρείας, των μετόχων, των εργαζόμενων και των πρακτόρων μας» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Καμίλ Ζίγκλερ, σε τηλεδιάσκεψη, με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Οργανισμού.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα και ειδικότερα:

Αναφορικά με τα VLTs: «Το project παραμένει παγωμένο. Από την πλευρά μας, έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να γίνει η επανεκκίνηση του έργου.

Έχουμε διεξοδικά ενημερώσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΕΕΕΠ σχετικά με τις αρνητικές και τις επιζήμιες συνέπειες του νέου κανονισμού. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τα μόνα αποτελέσματα του νέου κανονισμού θα είναι η γιγάντωση του παράνομου τζόγου, η απώλεια δημοσίων εσόδων και η μη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτό υποχρεωθήκαμε να καταθέσουμε στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου αίτημα διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Εκτιμούμε ότι η διαδικασία της προσφυγής στο Λονδίνο θα ολοκληρωθεί χρονικά, όπως οι αντίστοιχες περιπτώσεις. Έχουμε ακράδαντα επιχειρήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει, αν αύριο το πρωί αλλάξει ο κανονισμός, ο κύριος Ζίγκλερ δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο project των VLTs. Στην περίπτωση που αλλάξει ο κανονισμός και έχουμε ένα ισορροπημένο και ορθολογικό πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να τα θέσουμε σε λειτουργία μέσα σε μερικές εβδομάδες».

Σχετικά με την επιβολή του ειδικού τέλους στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ, έκανε λόγο για παρεμβάσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, παρά να κοινοποιήσουμε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της Σύμβασης Παραχώρησης που σχετίζονται με την επιβολή του ειδικού τέλους», υπογράμμισε ο Καμίλ Ζίγκλερ. 

«Αντιδράσαμε αμέσως και ενημερώσαμε εγκαίρως την κυβέρνηση. Παρείχαμε αναλυτικά στοιχεία για την αναποτελεσματικότητα αυτού του τέλους, καθώς και για τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα έχει σε πολλαπλά επίπεδα, συγκεκριμένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ΟΠΑΠ, στην αύξηση της παράνομης δραστηριότητας, στο κλείσιμο καταστημάτων του δικτύου πρακτόρων, κ.λπ.» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η ΟΠΑΠ θα προβεί και σε άλλες νομικές ενέργειες για το φόρο, δήλωσε:

 «Προετοιμαζόμαστε και για άλλες ενέργειες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αναμένουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο».

«Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη η επιβολή φόρου, αυτού που η κυβέρνηση ονομάζει ειδικό τέλος και ταυτόχρονα και επιβολή φόρου επί των μικτών εσόδων» είπε ακόμη ο πρόεδρος και προσέθεσε:

«Η αιφνίδια αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου και η οριζόντια επιβολή τέλους στέλνουν συνολικά ένα αρνητικό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις». 

Δυστυχώς οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν, σημείωσε ο κύριος Ζίγκλερ.

«Πιστεύουμε  - διευκρίνισε - πως, έχοντας λάβει υπόψη α) την αναμενόμενη μακροοικονομική επιδείνωση το 2016, η οποία θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και δαπάνη και β) τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παράνομους και μη-αδειοδοτημένους παρόχους, ο οποίος θα ενταθεί, μετά την εφαρμογή του μέτρου, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία δημοσίων εσόδων δεν θα πραγματοποιηθούν. Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση προκληθεί στην κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα οδηγήσει σε κατά πολύ μικρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά για τον Ιππόδρομο και την επένδυση της ΟΠΑΠ, ο κ. Ζίγκλερ τόνισε: «Συνεχίζουμε το project, αποδεικνύοντας ότι είμαστε αξιόπιστοι επενδυτές».
Πηγή: skai.gr